ЖИВЕЙ ЗЕЛЕНО Здраве Ползите, които ни носи слънцето

Ползите, които ни носи слънцето

... ... 0 Comments ... 12:07Да се разхождаме, да играем, да си почиваме или да спортуваме на слънце – прекрасно, нали? Ала трябва да го правим постепенно и редовно. В противен случай ефектът е обратен.

Допринася за физическата форма. Щом се изложим на слънце, жизнените ни функции се подобряват. Клетките ни използват най-добре витамин D чрез кожата, която поглъща слънчевите лъчи. Тялото се зарежда по-добре с кислород, а обмяната на веществата се засилва. Тези, които редовно упражняват спорт на открито, най-добре усещат благоприятното му въздействие – мускулите им се стягат, а издръжливостта им расте.

Стимулира либидото. Слънцето действа и върху сексуалната енергия, защото засилва функциите на пинеалната жлеза, която действа върху общото ни хормонално равновесие. Въздействието  е еднакво както върху жените, така и върху мъжете. След няколко излагания ефектът му върху хормоналната система продължава петнайсет дни, а либидото ни се активира за още по-дълъг период.

Укрепва костната система. Всички знаят, че слънцето ни зарежда с витамин D, който е необходим за приемането на калция и отлагането му върху костите. Излагането на слънце е най-добрият източник на витамин  D, който рядко се среща в храните. Не забравяйте обаче да избягвате прекалено продължителното печене и се предпазвайте от слънцето в най-горещите часове на деня.

Засилва интелектуалната дейност. На слънце кръвта зарежда с кислород по-добре мозъка. Настроението се повишава, а умствената дейност се изостря.

Полезно е за настроението ни. Светлината се поглъща от части от хипофизата и хипоталамуса, които влияят върху психологичното ни състояние. През деня биологичният ни часовник е настроен от тази светлина, която изпраща сигнали на мозъка ни. Процесът ни позволява да направляваме настроението, реакциите и способността си да преодоляваме стреса. Избягвайте изкуственото осветление и излизайте навън за почивка колкото е възможно повече, за да се възползвате от естествената светлина.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Още по темата