какво? кога? къде?

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци
На 21 септември в Момчиловци стартира Фестивалът на киселото мляко. Стартът е в 16,00 часа с изпълнения на гайди. Следва разглеждане на художествената изложба „Човекът и природата – Здраве и дълголетие“, празничен концерт-спектакъл и представяне на китайските традиции за честване на празникът „Средата на есента“. На 22-и, събота, ще има изпълнения на фолклорни групи от Родопите, изложение на производители на млечни продукти, демонстрация по приготвяне на Традиционното за Родопите сирене „Брънза“, изложение на народни художествени занаяти, био и еко продукти, павилион Китайска култура и занаяти, дегустация на домашно кисело мляко, дегустация на традиционен китайски чай. Jiveizeleno.com е медиен партньор на събитието.

 


Празник на лавандулата в Карлово
На 23 юни в Карлово ще има Фестивал на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки. Ще можете да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.
В двора на Патева къща самодейци ще пресъздадат ритуала „Еньова буля“ и обичая „Жътва на Лавандула“. Минете за здраве през Еньовденският венец и си вземете китка за късмет и берекет. Ще имате възможността и да опитате обредни питки с мълчана вода, продукти от роза и лавандула, ще дегустирате чай от лавандула, гюлова ракия и ликьор.

 

Велосъстезание в Смолян на 18 юни
И тази година ще се проведе превърналото се в традиция велосипедно състезание „Обиколката на Смолян”, което е посветено на 18 юни – Празник на Обединения Смолян. В него могат да вземат участие всички желаещи, навършили 16 г. Желаещите да се включат в надпреварата трябва да се регистрират до 13,00 часа на 18 юни 2018 г.Определеният маршрут е с дължина 18.5 километра и минава през целия град. Стартът ще бъде даден на 18 юни на площад „Свобода“ в 14.30 часа. Победителите ще бъдат наградени по време на празничния концерт, който ще се проведе на Амфитеатъра – Нов център.
Всички състезатели трябва да бъдат с каски и изправни велосипеди.

 

Русе спортува на 17 юни, неделя
Едно от най-големите спортни събития тази година – „Световен ден на предизвикателството – България Спортува 2018“, което завладява шест големи областни градове, на 17 юни – неделя, ще превърне Младежкия парк в най-голямата градска спортна локация. Събитието ще започне в 10.00 часа по тревните и асфалтови площи зад „вазата“, а за участниците са предвидени много награди и изненади от спонсорите на инициативата. Русенци ще имат възможност да избират от разнообразна спортна програма, която ще продължи до 16 часа.

 


В събота – 16 юни, пускат лифтовете в Пампорово

Отваря врати и велопарк Пампорово – за втора поредна година. От 21 до 24 юни тук ще се проведе едно от най-големите велосъбития у нас и в региона – „Пампорово Байк фест“2018. То ще предложи разнообразна програма малки и големи – детско състезание, Държавен шампионат по форкрос, трети кръг на Балканската Даунхил Купа.

 

 

Книги за смет в големите български градове

И тази година зелената инициатива на Credo Bonum Foundation и издателство Smart Books ще обиколи големите български градове, за да обедини любовта към четенето с отговорното отношение към околната среда. “5 години Книги за смет” стартира в София на 22 април 2017 г. пред Паметника на Съветската армия. Най-голямото издание на кампанията пристига с много интересни изненади, чудесни нови заглавия и една специална, неиздавана досега книжка на български автор!