На първо място сме по белодробни болести
От 10 май започва кампания за безплатни белодробни прегледи в София. Те ще бъдат два пъти месечно до края на годината с предварително записване. Изключение ще правят само месеците юли и август.

Целта е да се направят прегледи на хора, които са повишен риск от белодробни заболявания, но нямат поставена диагноза. Безплатните прегледи ще започнат на 10 май в парка на Втора градска болница и стават със задължително предварително записване на телефон 0 700 10 126 на цената на градски разговор – всеки работен ден от 10.00 до 17.00 часа, каза пулмологът д-р София Ангелова,  председател на Сдружение „НАПББ“.

България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести, съобщи още д-р София Ангелова.
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е вече на трето място като причина за преждевременната смърт заедно с катастрофите. Около 5-10% от населението е болно от ХОББ, но само 75 000 човека се лекуват. А спирането на лечението на ХОББ веднага влошава състоянието на болните, изтъкна специалистът.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

Голяма част от родителите, които пушат в дома си оказват много влияние на децата с астма, заяви още д-р Ангелова. Една трета от болните деца в България са с дихателни заболявания.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Още по темата