Петър Димков цери ставите с кестени
Всяка есен лечителят събирал кестени, които носел в джобовете през цялата година. Според него те били източници на енергия и живот, естествени талисмани. Казвал, че влияят положително върху ставите, сухожилията, мускулите и нервната система.

Най-лековити са събраните през септември и октомври. В тях има дъбилни вещества, витамини, особено С, В и К. Идеално средство срещу болка и възпаление. Укрепват и разширените вени.

Събират се кестени, настъргват се на ситно (наранените се отстраняват). Слагат се в буркан, в който се налива догоре камфоров спирт. Съдът се затваря херметически и се оставя на прозореца на слънце или ако времето не е подходящо, до гореща печка. На шестия ден бурканът се отваря, към кестените се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър и 1 чаена лъжичка рафинирана сяра (от аптеката).

Съдът отново се затваря херметически и се оставя да отлежи още 2 дни, като няколко пъти се обръща с цел пълното размесване.

На седмия ден в него се поставя и лъжичка терпентин (от аптеката). Болните стави се намазват с разтриване. Извлекът се ползва многократно, до пълното отзвучаване на болките.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Още по темата