Шест румънски плажа със сертификат Син флаг за 2022 г.
Шест плажа в крайбрежните курорти в Румъния – Нъводари, Мамая, Ефорие и Олимп, бяха удостоени със сертификата „Син флаг“ за 2022 г. Сертификатът се дава от международната Фондация за екологично образование (ФЕЕ).

„Въз основа на разпоредбите на правителствено решение № 335/2002 за специфични мерки за прилагане в Румъния на програмата „Син флаг“ с всички последващи изменения и допълнения, Румъния чрез Министерството на предприемачеството и туризма и Карпатско-Дунавския център по геоекология като пълноправен член на ФЕЕ предприе стъпки за прилагане на програмата. 

След проверка на изпълнението на критериите за награждаване със „Син флаг“ представената документация – включваща доклада на националното жури за оценка на съответствието с критериите на програмата, както и шестте заявки –  беше разгледана от международното жури и всичките шестима кандидати получиха знака „Син флаг“ за туристическия сезон 2022 г.“, се казва в съобщение.

Плажовете, получили това отличие са: „Vega Vintage” в Мамая, „Marina Regia” и „Phenicia” в Нъводари, „Citadel” и „Azur” в Ефорие и „Phoenicia Blue View” в Олимп.

„Син флаг“ се присъжда на плажове, които отговарят на редица строги критерии. Включително качество на водата, услуги като оборудване за първа помощ, достъп за хора с увреждания, както и екологични практики.

„Син флаг“ е едно от най-разпознаваемите в света доброволни екоотличия за плажове, яхтени пристанища и устойчиви туристически оператори на лодки.

Началото на програмата „Син флаг“ е дадено през 1987 г. – Европейската година на околната среда – от Фондация за екологично образование като награда за усилията за правилно поддържане на плажовете и пристанищата и като средство за насърчаване на местните власти и частния сектор да предприемат стъпки за подобряване на крайбрежните зони.

Гарантирайки приемствеността на тази доброволна програма, Румъния видимо присъства всяка година на световната карта на „Синия флаг“, като по този начин повишава туристическия потенциал на отличените райони и генерира благоприятен икономически ефект.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Още по темата