Има решение за хиперхидрозата или т.нар. свръхизпотяване
При някои хора механизмът за охлаждане на тялото е свръхактивен до такава степен, че може да се потят четири или пет пъти повече от нормалното. Когато изпотяването е твърде обилно, то може да бъде опасно, да създаде притеснение, дискомфорт, чувство на тревожност, нарушена комуникация и да пречи на работния процес. Често се засягат всички аспекти от живота на човек: от кариерното развитие и възможностите за почивка, до личните отношения, емоционалното състояние и самочувствието.
Познати са два вида хиперхидроза – първична и вторична. Първичната хиперхидроза e наследствена, проявява се още в ранна детска възраст или по време на пубертета, като засяга предимно младите. Наблюдава се най-често в областта на подмишниците, дланите и стъпалата. Пряко влияе върху качеството на живот поради прекомерното изпотяване и миризмата в посочените области. Наднорменото тегло не оказва особено влияние върху проявлението на първична хиперхидроза, но се отразява значително при късно настъпила такава.
Вторичната хиперхидроза не е наследствена, като от своя страна може да бъде  физиологична или да бъде симптом за друго заболяване.

Свръхизпотяването е проблем в комуникацията, като води до понижено самочувствие и дори депресия. Хората се затварят в себе си и водят непълноценен живот, а постоянният стрес засилва функционирането на потните жлези. Доскоро заболяването не се лекуваше трайно, като мнозина пациенти бяха насочвани към психолози, невролози, хомеопати, но се постигаха временни резултати и до дефинитивно решение на проблема не се стигаше.

Решение вече има. Неотдавна у нас отвори врати нова частна клиника, в която се прилага с неоспорим успех иновативната технология miraDry, която е единствената неинвазивна терапия на аксиларна хиперхидроза (прекомерно изпотяване в областта на подмишниците), одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) и прилагана в редица европейски страни. Технологията miraDry използва електромагнитни вълни, които редуцират потните жлези, без да се нараняват останалите тъкани. Допълнителен ефект е премахването на неприятната миризма и в повечето случаи намаляване на окосмяването. Международната асоциация по хиперхидроза признава и препоръчва miraDry като лечение, трайно отстраняващо прекомерното изпотяване на подмишниците. Резултатът – до 90% от количеството отделена пот остава само кошмарен спомен, след една или две процедури.

За първи път  в клиниката се въвежда и технологията palmaDry, която се използва при  свръхизпотяване в областта на дланите и стъпалата. Процедурата е на принципа на йонофореза и е пригодена за провеждане както в клиниката, така и в домашни условия. На резултатите от сесиите с palmaDry вече се радва двадесетгодишната студентка А. Г., която е преминала през редица трудности заради свръхизпотяване на дланите. Безкрайните притеснения при срещи с приятели и познати,  страхът при явяване на изпити от оставянето на следи върху белия лист, са потискали момичето в продължение на години. Младата жена е пробвала всички възможни варианти за справяне с проблема – антипреспиранти, ботокс, хомеопатия, билки.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Още по темата