Отдели 10 минути само за теб

Всеки ден у нас една жена умира от рак на маточната шийка. Всяка година над 1000 жени чуват лошата диагноза. Ако заболяването бъде хванато навреме, шансовете за лечение са много по-добри. Ако момиченцата на възраст 12-13 години бъдат имунизирани, техните шансове да не се разболеят са повече от 90%. За да стигне информацията за заболяването и начините на превенция до повече хора, стартира информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”.Нейният старт бе даден на 22 май в Националния център по заразни и паразитни болести. Целта е да се осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да се насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура. Защото превенцията е най-добрата защита.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, заяви Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Лекарите, които говориха на събитието, призоваха дамите да се преглеждат често, да посещават гинеколога си и да задават въпроси, да изискват съответните изследвания и да се възползват от факта, че у нас имаме едни от най-добрите специалисти.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

Децата трябва да знаят какви ще са последиците от безотговорното  им интимно поведение

Йоана Буковска

Йоана Буковска, един от посланиците на „10 минути само за теб”, заяви, че според нея кампанията ще помогне да паднат някои от табутата в патриархалното ни общество и ние ще започнем да говорим по-открито с децата си за секса и за опасностите от него, когато се практикува без нужните предпазни средства. Те трябва да знаят какви ще са последиците, каза актрисата. Според нея „ракът е едно от най-тежките заболявания днес. Едно от най-тежките изпитания. Да не споделяме и да превръщаме темата в табу, само подсилва нашият страх и чувство за обреченост. Когато съумееш да надмогнеш личния момент от сблъсъка с тази диагноза, проумяваш, че си част от огромното семейство на докоснатите от рак. Обменяйки опит и информация ти вече си в помощ на превенцията, профилактиката, начините на лекуване…”
„10 минути само за теб” е уютно-интимен човешки призив, който ни ангажира като човешки индивиди, които са отговорни към най-близките ни, коментира Буковска. „Тук ме доведе ролята на Виолета Захариева от „Откраднат живот”, която премина през лабиринта на овариалния канцером. Но каузата, тази кауза, подкрепя Йоана, в качеството си на човек, който принадлежи към непрекъснатото разрастващата се общност, на белязаните от преживяването рак. Когато някой от близките ти се разболее, ти си пряк участник в протичането, последствията, болката в семейството, от загубата от този бич, искаш да направиш всичко по силите си, за да се погрижиш за себе си, за да спестиш, доколкото е възможно, в настоящия момент на най-близките си това непосилно бреме и тези душевни рани. Покрай разболяването на мама, аз също си направих тест за HPV, с намерението да взема мерки, за да се предпазя от заболяването. Когато се оказа, че вече съм носител на вируса, разочарованието ми дойде най-вече от факта, че една тогава информацията е достигнала до мен, че нямам право на избор…”

Кампанията „10 минути само за теб” стартира през април и ще продължи през месеците юни, септември и октомври. Тя включва три еднодневни информационни събития в столицата – в градинката пред Народния театър и в Южния парк, и едно на площада в центъра на Благоевград, както и организиране на информационни щандове в търговските центрове и на обществени места, среши в училищата. Целта е да се повиши информираността както за самото заболяване, така и за методите на превенция.

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ – София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.
Лица на кампанията са две прекрасни жени и актриси – Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова.

You may also like...

1 Response

  1. 27.04.2018

    […] Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD България,с партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ – София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *