Опасна ли е лаймската болест?

Пролетта дойде, повечето от нас вече се разхождат често в парка, минават през тревните площи или сядат по полянките. Рискът от ухапване от кърлеж нараства, особено ако местата не са били обезпаразитени.

 Лаймската болест (борелиозис бургдорфери) е бактериално инфекциозно заболяване, разпространявано чрез ухапване от кърлеж.

Заразата не се предава от човек на човек и болният не е опасен за околните. Инкубационният период, т. е. времето от първия контакт с причинителя до появата на първите симптоми, е от 3 до 30 дни, най-често 7-14.

Диагностициране и лечение. При съмнение за ухапване от кърлеж задължително направете оглед на тялото. Опитайте се да извадите кърлежа, но ако не успеете, отидете на лекар. В много от случаите заболяване не се развива или преминава спонтанно, без терапия.

Въпреки това на ухапаните от кърлеж се препоръчва серологично тестване, а при доказана борелиоза – лечение, за да се намали продължителността на клиничните прояви и да бъде предотвратена евентуална прогресия на болестта към следващите стадии.

Медикаментите се изписват задължително от лекар. Обикновено в първия стадий се предписват антибиотици.

Без лечение лаймската болест протича в три стадия с периоди на затихвания, обостряния и различни клинични прояви във всеки един от тях. Преминаването от един стадий в друг обикновено е плавно, но понякога има симптоми, характерни за няколко стадия едновременно.

Първи стадий. Началната проява е появата на петно на мястото на ухапването за около 2-3 седмици. Около него се появява концентрична зона на зачервяване, която се разширява, като центърът започва да избледнява или посинява и обривът добива вид на пръстен. Този обрив избледнява, но след няколко седмици или месеци може да се появи на друго място по тялото. Болният може да вдигне висока температура, да се оплаква от болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания.

Във втория стадий на заболяването, започващ няколко седмици или месеца след изчезване на първоначалните симптоми, се наблюдава засягане на нервната система – възпаление на лицевия нерв, менингит, енцефалит, парези, парализи на крайници, сетивни нарушения.

Третият стадий се проявява месеци и години по-късно (до 1-2 год.). За него са характерни уврежданията на ставите, нервната система и кожата, водещи до ставни болки, нарушения в походката, проблем със зрението и слуха, главоболие.

 

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *