Нисък хемоглобин. Или защо се появява желязодефицитната анемия

Вялост, сънливост, бърза уморяемост – това са основните признаци. Често хората, при които тя е налице, имат проблеми с кожата – става по-суха, косата е чуплива, а устата изсъхва в ъгълчетата.

Когато става въпрос за по-тежки случаи, може да се появи и учестено сърцебиене, проблеми с храносмилането, променя се усещането за вкус. Наблюдава се рязко понижаване на имунитета и човек започва да боледува постоянно.

Разбира се, може да не се стига до тези крайни прояви на състоянието, ако навреме се направи анализ на кръвта и се проведат съответните изследвания.

Основният показател, по който болестта може да бъде установена, е ниското ниво на хемоглобина. При мъжете нормите са 130-160 г на литър кръв, при жените – 120-150 г. По време на бременност хемоглобинът може да падне до 110 г на литър, но това не е страшно. Ако показателите са под тази цифра, трябва да се вземат спешни мерки.

В търсене на причината. За образуването на хемоглобин е необходимо желязо. Именно неговият недостиг води до анемия. Липсата на желязо може да бъде обусловена от хронична кръвозагуба, кърмене, нарушена абсорбация в червата. Най-важно е причината да бъде установена и отстранена в сравнително кратък срок.

Паралелно лекарят може да ви назначи прием на лекарства, които да снабдят организма с желязо. Задължително следвайте препоръките на специалистите и не решавайте сами нито за дозите, нито за започване или за спиране приема на медикаментите. Не се опитвайте да замените лекарствата с биодобавки, защото те са с доста по-слабо действие и могат да бъдат използвани за профилактика, но не и за лечение.

Диета за кръв. Една от честите причини за недостига на желязо е неправилното и нездравословно хранене. Затова при по-леките случаи се препоръчва първоначално да се започне с диета. Разбира се, ако нивото е по-ниско от 110 г на литър, само с диета няма да се получи. Но и в този случай ще се наложи да наблегнете на богатите на желязо храни. В допълнение трябва да увеличите и приема на витамин С, защото той подпомага усвояването на желязото.

Включете в ежедневното си меню немазно телешко, говеждо, черен дроб, зелени ябълки, задължително кисели, пийте ябълков сок с моркови, добавете и цвекло в супата или към гарнитурите. Не по-рядко от веднъж седмично си сгответе каша от елда. Хапвайте царевица, зелена салата, спанак, магданоз, цветно зеле, домати, киви, цитруси.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *