С коктейл от витамини и минерали срещу пролетната умора

Ако се чувствате отпаднали и ви се вие свят, не се учудвайте. Виновникът за неразположението ви е пролетната умора. Още с първите топли дни кръвоносните съдове се разширяват, кръвообращението се забавя, организмът минава изцяло на „щадящ“ режим. На помощ идва коктейл от витамини!

Желязото дава енергия!
Желязото стимулира разнасянето на кислород в кръвта, като по този начин осигурява „свеж въздух“ за организма. Достатъчно количество от минералното вещество се  съдържа в спанака, киноа, спирулина, млечните продукти. Полезни биха били и растителни продукти.

Горчивите вещества активизират кръвообращението
Доставете си удоволствието да си направите свеж букет от билки под формата на пролетна салата. Лук, магданоз, киселец и рукола стимулират ензимите, отговорни за доброто храносмилане.

Витамин Е разгражда мастните депа
Този факт сам по себе си е достатъчен, за да хапваме аспержи и соеви кълнове през пролетта.

Йодът подсилва хормоните
Храните, съдържащи йод като риба или млечни продукти, са полезни за доброто функциониране на щитовидната жлеза и влияят на енергийния баланс в организма.

Витамин B тонизира
B1 ( в картофите, риба тон, плодовете в шушулки, черупки) стимулират обмяната на въглехидрати и мазнини. Витамин В 2 (в рибата и млякото)  е прекрасен енергиен източник за организма, В 12 ( в рибата, киселото зеле) подпомагат деленето на клетката и кръвообращението.

Слънцето покачва настроението
Излизайте веднага на слънце! През пролетния сезон организмът има остра нужда от слънчеви лъчи, тъй като те разграждат хормона на съня мелатонин и продуцират този на свежестта и радостта серотонин! Освен това ултравиолетовите лъчи на слънцето изграждат полезния за кожата и костите витамин D. Не на последно място една разходка на въздух стимулира кръвообращението и събужда организма ни за нов живот!

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *