Обсъждат тенденциите в ендоурологията на симпозиум у нас

На 13.04.2018 г. от 08.00 часа в столичния хотел „Хилтън” ще бъде открит 9-ият симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”.  Престижният форум е организиран от Военномедицинска академия, Катедрата по урология и нефрология на ВМА и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по уролитиаза (EULIS) на Европейската асоциация по урология (EAU), Международния алианс по уролитиаза (IAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и Асоциация Urology in Emerging countries (U-Merge).

Тази година научната програма на двудневния форум изцяло е посветена на съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на уролитиазата – едно от най-широко разпространените хронични заболявания сред населението на света. Около 40-45% от всички урологични проблеми създават камъните в бъбреците /бъбречно легенче и чашки/, камъни в пикочния мехур и уретерите. У нас заболяването се среща по-често, отколкото в Западна Европа и Северна Америка. Рискът за развитие на заболяването включва различни фактори – прием на богата на белтъчини и на мазнини храна, прехранване, заседнал начин на живот, топъл сух климат, генетични фактори.

Научно-практическата програма включва state-of-the-art лекции от водещи европейски преподаватели, “Live surgery” сесии, “Hands-on-training” сесии, модерирана постерна и видео сесия, дискусия на клинични случаи.

Интересът към научната програма е изключително голям. Регистриран е рекорден брой участници в сравнение с предходните години, не само от България, но и от Македония, Сърбия, Австрия, Индия.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *