Безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата ВМА, съвместно с пациентската организация „Глаукома”, организират кампания за безплатни прегледи. Всеки желаещ да се консултира със специалист може да го направи в периода 12-14 март 2018 г., от 14.30 до 17.30 часа.
Прегледите ще се осъществяват в кабинет № 207, намиращ се в поликлиниката на ВМА, след предварително записване на телефон 02/ 92 25 555 от 12.00 до 14.00 часа.
Не се изисква направление от личния лекар.

У нас близо 80 хиляди души страдат от глаукома, а половината пациентите дори не подозират за наличието на проблем със зрението. До 2020 г. в света се очаква 80 милиона да имат тази диагноза.
Наричат глаукомата “тихият крадец на зрение“, защото обикновено не причинява болка и няма видими симптоми, докато не започни забележимата загуба на зрение. В какво се състои заболяването? В предната част на окото има място наречено предна камера. Течност постоянно преминава във и извън камерата и почиства близо разположените тъкани. Течността излиза от камерата през отворения ъгъл, където се срещат роговицата и ирисът. Понякога, когато течността достигне ъгъла, тя преминава прекалено бавно през „източващата мрежа”. Тъй като течността продължава да се произвежда, налягането в окото се покачва до ниво, което може да увреди оптичния нерв. Когато оптичният нерв се увреди от повишеното вътреочно налягане, възниква откритоъгълна глаукома и загуба на зрение. Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Жените са три пъти по-засегнати.

Препоръчително е всеки човек да направи първия профилактичен очен преглед за глаукома при специалист след навършване на 40 години.
Хората над 60 години трябва да ходят на профилактични прегледи на всеки 12 месеца.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *