Четири стъпки за профилактика на рака

След сърдечносъдовите заболявания онкологичните са сред най-често срещата причина за смърт. И въпреки, че голяма роля за развитието на рака има наследственият фактор и предразположеността, всеки от нас може да сведе риска до минимум, следвайки няколко прости профилактични стъпки.
Обърнете внимание на теглото. Независимо от това колко сте активни физически, трябва да внимавате да не качвате килограми. Индексът на телесната ви маса трябва да се намира в рамките на 18,5 до 24,9. Ако той е по-голям от 24,9, това е знак за повишено внимание и вземане на мерки. Можете да пресметнете своя ИТМ лесно – като разделите теглото си на ръста, повдигнат на квадрат.

Употребявайте алкохол в умерени количества. Повече от едно питие на ден може да увеличи риска от рак на гърдата или на дебелото черво при жените. Алкохолът провокира хормонални промени в организма и може да доведе до затрудняване на обмяната на веществата.

Спортувайте. Най-добрата профилактика срещу рака е активният начин на живот. Една 30-минутна тренировка всеки ден намалява риска от рак на дебелото черво с 30 процента.

Откажете цигарите. Повече от 30 процента от случаите на хората, починали от рак, имат пряка връзка с цигарите.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *