120 души ще вземат участие в полумаратона «Атанасовско езеро»

В границите на Бургас има едно необикновено езеро – Атанасовското, което привлича хиляди посетители, които идват, за да се топнат във водите му (през летния сезон), да карат велосипеди край брега или да наблюдават птиците (през цялата година). Освен това всяка година езерото празнува имен ден и рожден ден! За поредна година фондация Биоразнообразие организира честването на Атанасовден чрез голям спортен празник – полумаратона «Атанасовско езеро»- точно на 21 януари.Защо полумаратон? Защото трасето е половината на дължината на обичайния маратон – 42 км. Организира се от сдружение „Зелена Странджа“, БФБ и Община Бургас с цел популяризиране на спорта, физическата активност, значението на Атанасовско езеро като природозащитен обект на регионално и световно ниво и нуждата от неговото опазване.

Основното трасе на маршрута минава по велоалеите, изградени от Община Бургас в Морската градина и в южната част на Атанасовско езеро – покрай морето и солниците. Стартът за трите дисциплини е пред Културен център „Морско казино“ (в Морската градина), като 21-километровите дистанции за бягане и колоездене достигат до северната част на Атанасовско езеро (границата на едноименния резерват) и обратно, а бягането на 8 км – до Пътеката на солта и новото пространство „симБиотично“ и обратно. Отново ще бъде организиран кардио кръг – скоростно изкачване на стълбите за деца и възрастни от Моста до алеята с Моряшкия паметник.

Събитието ще допринесе за популяризиране на здравословния начин на живот, активния спорт и възможностите за практикуването им, както и за запознаване с природните забележителности на Бургас. Раздаването на стартови номера ще бъде на място в 8.30 часа на 21 януари 2018 г. Всеки участник ще получи номер, универсална кърпа за глава, грамота (дигитална) и рекламни материали. За приятелите и семействата на участниците в полумаратона ще има презентация за Атанасовско езеро в зала „Петя Дубарова“, забавна викторина и благотворителен базар.
Стартът е в 10.30 часа, а церемонията по награждаване на победителите в 13.15 часа на открита сцена „Охлюва“. Победителите до 3-о място при мъжете и жените ще получат медали и предметни награди от спонсорите от Допел Херц, спортни магазини Велозона, Аутдорспортс и Яко. Горещ чай ще бъде осигурен за всички участници, а за сигурността и безопасността на състезателите по трасето ще се погрижат доброволци, организирани благодарение на платформата „Time Heroes“.

Очакваме ви на 21 януари да спортуваме и да се веселим заедно по случай Атанасовден за Атанасовско езеро!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *